Nordjysk CNCService

Service, reparation og vedligehold af CNC-styringer.

Tilbage til forsiden

Kontakt Priser Sinumerik Links Reservedele
Adr. info Timeprisliste Siemens CNC Diverse links Brugte + nye dele

 

Sinumerik Simodrive
Siemens CNCstyringer Siemens motorstyringer

Ældre systemer Sinumerik 800 SinumerikPowerline Solution Line
Sin 3 , 6 , 8 800 Analog Serien Digitalserien 810d 840d 810dsl 840dsl m. fl.

 

 

Sinumerik 850Sinumerik 850 panel

I starten af 80'erne, kom sinumerik 800 serien, startende med 850. De første årgange var i en gul/grøn farve, men senere skiftedes der til den antrasitgrå farve der kendes i dag. Det var en kraftig styring der magtede de største maskiner. Opbygget som de foregående med et betjeningspanel med display, og et NC-rack med en mængde moduler i styreskabet. PLC'en var stadig S5 130WB, eller i nogle tilfælde S5 150.

Her kom kanalteknikken rigtig i gang, og mange maskiner kører med de ekstra kanaler som værktøjsskifte eller pallettesystem, eller flerslædede drejebænke med en kanal pr. slæde.

Servodrevene var stadig DC-drev, men efterhånden kom transistorteknikken ind og afløste tyristorerne, og PWM-teknikken styrede nu motorerne.

 

Sinumerik 810 / 820 / 805

Sinumerik 810 sinumerik 820En mindre styring kom til. Det var sinumerik 810 styringen. Det var en kompaktstyring, hvor alle dele sad i samme kasse, med betjening på forsiden, og modulerne indsat i bagsiden. PLC'en var en intgreret S5 variant.

Oprindelig kunne den klare 4 akser og en spindel, men udviklede sig efterhånden til 6 akser, Styringen er stadig meget udbredt, både på drejebænke og fræsemaskiner. Var også meget udbredt til retrofitopgaver, pga. den kompakte opbygning.

Sinumerik 820 var en udvidet 810'er. Den mest iøjenfaldende forskel er at 820-eren er forsynet med farveskærm og et større tastatur, samt en lidt hurtigere processor.

Endelig kom der en Sinumerik 805. Det var en lille kompaktstyring med et externt betjeningspanel. Mange maskinbyggere lavede deres eget betjeningspanel, med specielle billeder, der ikke mindede meget om Siemens's eget.

De fleste reservedele kan stadig skaffes til alle modeller, men Siemens garanterer ikke for levering længere.

 

Sinumerik 880 Scharmann Sinumerik 880

Til de helt tunge opgaver kom så Sinumerik 880 styringen. Den kunne klare 24 akser i 8 kanaler, og var dermed det kraftigste man kunne få.

Foruden betjeningspanelet, består styringen af en mængde moduler i et stort rack, så der er en masse hardware at holde styr på. PLC/en er en S5 135 eller 155, indbygget i rack'et.

På billedet ses en version med 11 akser fra en Scharman maskine. Maskinstyretavlen på billedet er også fra Scharman, og ikke et siemens produkt.

Mange maskiner kører stadig med disse styringer, og de fleste reservedele kan endnu skaffes, men kan være meget kostbare.

Aksemotorerne skiftede nu til AC-syncronmotorer og 6SC610-- styringerne afløste efterhånden DC-styringerne. Næste generation kaldet 611 styringer tog også over, og benyttes stadig.

Med skiftet til AC-motorer blev man fri for kul og tachodynamo, hvorved motorerne blev nærmest vedligeholdelsesfri.

 

 

 

Sinumerik 840c og Simodrive 611aSinumerik 840c

840c'eren var oprindelig en mindre version af 880'eren.Den fik dog stor succes, da betjeningspanelet blev ændret til at være PCbaseret. Det gav nye muligheder for maskinbyggerne til at lave deres egne betjeningsbilleder. PC-delen (MMC'en) med harddisk, gav også mulighed for at gemme større datamængder, såsom programmer og hjælpetekster samt backupdata for alle funktioner.

Den udviklede sig til samme størrelse og ydelse som 880-eren, og med det kraftigt reducerede hardware er det en stabil styring, der ikke volder store problemer. Plc-en er stadig S5 135 indbygget i racket..

Som motorstyringer benyttes ofte simodrive 611. I de første versioner var det analogversionen, men fra SW 3 kunne digitale drev anvendes. Dette reducerede kraftigt i hardware komponenterne og racket var til at overse, ligesom ledningsjunglen i styreskabet blev kraftigt reduceret.

Simodrive 611d kommunikerer med NC'en på en data-bus, og målekredsene er indbygget i drevet, hvorved selve nc-racket ikke fylder meget.

På billedet ses en variant med analoge akser og et 3-delt NC-rack. Den digtale version kunne nøjes med et 2-delt rack.

Reservedele til disse systemer leveres stadig. Et tilbagevendende problem med disse styringer, er dog harddisken, der ikke holder evigt. I dag leveres dog en "solid state" disk, til erstatning for den konventionelle 840c harddisk.

 

 

 

Denne side er under udvikling.